Asezamantul - Gradina Vlahiia

Gradina Vlahiia
Go to content

Main menu:

Asezamantul


OMUL
AȘEZĂMÂNTUL
CARTEA DE OASPEȚI
MĂRTURII
AȘEZĂMÂNTUL
Gândită că o oază de linişte şi normalitate în apropierea Bucureștiului, Grădina Vlahiia s-a extins pas cu pas, odată cu prima casă maramureșeană adusă din Ținutul Bârsanei ca amintire și semn de bun început.

Construcția de lemn și-a lăsat amprenta asupra gospodăriei din jurul ei prin seriozitatea pusă pe șotii a motivelor populare din Valea Izei, reconstituite la Snagov până în cel mai mic detaliu.
 
Au trecut mai bine de 20 de ani, iar peticul de pământ, menit inițial să asigure furajele necesare animalelor din ogradă, s-a transformat cu timpul într-un câmp de lucernă și diverse cereale, întins pe o suprafață de trei hectare.

Câmpul a deprins apoi obiceiurile grădinăritului, pe măsură ce vila toscană, cu prestanța ei prietenoasă, și-a făcut apariția în strada Florilor.

Exemplu de simplitate și rezistență, vila este rodul colaborării dintre două personalități de excepție, prieteni dragi mie: renumitul arhitect român Șerban Sturdza și Luciano Bazzari, maestru al arhitecturii toscane. Între timp am mai adus în Grădină încă o casă maramureșeană, apoi alte două, ce își așteaptă acum oaspeții.
 
Alături de mine, de la începuturi, i-am avut pe Mihaela și Vasile Solcan, gospodari devotați și totodată fini ai mei, ce și-au întemeiat aici o familie ce a crescut odată cu Grădina. Astăzi vajnicul bucovinean venit din Brodina și soția lui, pe cât de harnică, pe atât de entuziastă, îmi sunt nu doar ajutoare de nădejde, ci și parteneri de drum.

Prieten al cailor și agricultor priceput, Vasile mi-a împărtășit nu doar experienta lui în domeniul creșterii animalelor, ci și o foarte prețioasă expertiză culinară, prin intermediul mamei sale, deținătoarea multor secrete ale fabuloaselor feluri de mâncare din Bucovina.
 
Bucuria de a păstra vie tradiția a fost copleșitoare, îndemnurile și mulțumirea prietenilor care mi-au călcat pragul, la fel. Serile memorabile petrecute în Grădină alături de ei și de familie, împlinirea sufletească simțită aici, entuziasmul ajutoarelor de nădejde – toate m-au făcut să-mi doresc să le împărtășesc și altora rostul și frumusețea acestei ospitalități așezate.
 
Grădina Vlahiia nu ar fi fost posibilă fără încurajările, vorbele de duh și sfaturile înţelepte venite din partea unor personalități precum Sever Frențiu, Șerban Sturdza sau Ștefan Câlţia. Le sunt profund recunoscător pentru inspirația oferită în realizarea acestui proiect.
 
Va așteptăm în Grădină pentru a va bucura, în tihnă și cu voie bună, de farmecul unui stil de viață ferit de capriciile și agitația orașului.

Adresa: Strada Albastrelelor, nr 24
E-mail: cristian@gradinavlahiia.ro
Telefon: 0729883109
Harta Ferma Gradina Vlahiia
Back to content | Back to main menu